Feriearbete för dig som ungdom

Är du född 2007 eller 2008 kan du söka tre veckors feriejobb. Det ger dig chansen att tjäna egna pengar, samtidigt som du skaffar dig värdefull erfarenhet inför framtiden.

 

För att söka feriejobb via kommunen ska du vara skriven i Bodens kommun. Vi kan inte garantera att du blir erbjuden ett feriejobb, men vi försöker se till att alla som söker skall bli erbjuden arbete.

 

När placeringarna är klara skickar vi ett mail med information om var och när du blir erbjuden plats. Det är viktigt att du snabbt svarar på mejlet, då erbjudandet går vidare om du inte kan eller vill ta jobbet. Ansökan öppnar 11 mars och stänger 14 april. Du ansöker via Feriebas.

Tidsperiod

Bodens kommun kan erbjuda dig 3 veckor feriejobb under dessa perioder:

 

  • Period 1: 17 juni-7 juli

  • Period 2: 8 juli-28 juli

  • Period 3: 29 juli-18 augusti

 

Det är inte säkert att du kan få ett feriejobb enligt dina önskemål om arbete eller period och det kan vara svårt att byta då arbetsplatserna är begränsade.  

Arbetstid

Du arbetar 6-8 timmar per dag och har rätt till minst 30 minuters obetald lunch. Du får maximalt arbeta 120 timmar. Ungdomar får inte arbeta mellan klockan 23.00 och 06.00.

 

Arbetar du åt en förening kan arbetsdagen vara 6 eller 8 timmar/dag beroende på hur mycket arbetsuppgifter föreningen har att erbjuda. Du kan själv höra med föreningen hur många timmar/dag de erbjuder.

 

På din arbetsplats har du en handledare som ska finnas tillhands som stöd i ditt arbete under hela arbetsdagen och hela perioden. Handledaren ska också se till att du får information om arbetet och arbetsplatsen så att du på bästa vis kan utföra ditt arbete. 

Lön för feriearbete på Bodens kommun eller i förening

Ungdomar som under 2024 fyller 16 år: 61,36 kr/tim. Ungdomar som under 2024 fyller 17 år och uppåt: 74,99 kr/tim. I beloppet ingår semesterersättning. Bodens kommun har Nordea som bank. För att få din lön utbetalt på ditt konto så måste du anmäla ditt kontonummer till Nordea.

 

Längst ned på Nordeas sida står det ”Registrera ditt konto”. Tryck på länken och välj om du vill registrera ditt konto med hjälp av mobilt bank id. Har du inte mobilt bank id klickar du i ”Bank id saknas” och registrerar ditt konto i formuläret. Bodens kommuns arbetsgivarnummer är 200048.

Här anmäler du ditt konto till Nordea.

Om du vet att du kommer att tjäna 20 431 kr eller mer under hela året ska du kontakta kommunens personalkontor och meddela att de ska dra skatt på din ferielön. I annat fall förutsätts att du tjänar under 20 431 kr vilket innebär att kommunen inte gör skatteavdrag på din lön.

 

Har du inte fullständigt personnummer kontaktar du Jobbcenter för att få din lön utbetald. 

Utbetalning av lön sker månaden efter du arbetat:

  • Period 1, 27 juli
  • Period 2, 27 augusti
  • Period 3, 27 september

Frågor om lön, kontakta Ann-Christin Pretty på 0921-62904 Telefontid måndag till torsdag kl. 10-14.

Lön för feriearbete hos privat företag

Lön enligt gällande kollektivavtal, observera att det kan vara olika lön beroende på vilken bransch du arbetar inom. Kontakta din arbetsgivare för mer information om vilka rutiner som gäller för löneutbetalning hos dem.

Om du vet att du kommer att tjäna mer än 20 431 kr under hela året kan du via Skatteverket hämta intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag. Arbetsgivaren är alltid skyldig att dra skatt om inte annat har angetts

Tack för ditt meddelande

Vi kommer att ta kontakt med dig inom två arbetsdagar.